Mit mutat Bahlzack belső iránytűje?

Bahlzack-ultra star records

Létezik már olyan, hogy “Bahlzack hangzás”, és ha igen mik a jellemzői?

Talán az elmúlt közel 7 év után már el lehet mondani, hogy igen létezik, ugyanis akármerre járok az országban, vagy barangolok a világhálón nem találok hasonló hangzásvilágú dalokat. Sok helyről érkezik vissza ez a jelző rám, és nagyon örülök, hogy érzik az emberek azt a – kézzel fogható – különbséget, amit egy személyben képviselek idehaza, és az országhatáron túl. Jegyeit tekintve a House, Tech House mint stílusirányzat az alap koncepció, azonban rengeteg ambivalens műfaj jegyeit is hordozza minden dalom, legyen szó a filmzenék világától egészen a szimfonikus zenekarig. Ami pedig még pozitívabbá tesz az-az, hogy napról-napra nő a tábor és többen vagyunk. Bár néha vicces, amikor valaki felteszi a kérdést: „Ez milyen stílus, amit Te képviselsz?” …ilyenkor nagyon nehéz helyes választ adnom, mert magam sem tudom.

Már sokadik dalodat készíted el Bonnie hangjával. Mit lehet tudni róla?

Bonnie-val (CAN) mondhatni mára elég különleges a kapcsolatunk, ugyanis már nem csak egy-két dalra tervezünk kollaborációt, de megalkottuk a közös brandünket is. (Bahlzack & Bonnie)
De, hogy hol is kezdődött mindez;
Immáron 4. éve ismerjük egymást. Miközben egy készülő dalhoz acapellát kerestem a neten, rábukkantam egy weboldalra ahol bármilyen stílusban bárki feltöltheti a saját hangját, ugyanakkor minden regisztrált tag le is töltheti felhasználás céljából. Persze nekem is szükség volt egy jó belépőre, amivel közelebb férkőzhettem Bonnie-hoz, ez volt a „Makes Me Go”. Ekkor figyeltem fel a benne rejlő őstehetségre, amit néha nehéz előcsalogatni, de minden alkalommal sikeresnek mondhatom a fáradozást. Majd mikor a saját elképzeléseinket kezdtük el megvalósítani kicsit nehezebbé vált az együttműködés, ugyanis csak online tudunk megbeszélni minden apró részletet.
Persze ettől függetlenül gördülékenyen zajlik köztünk a kommunikáció, és még ha néha nem is értünk mindennel teljesen egyet, mindig megtaláljuk a közös nevezőt.

A kemény ütemek mögött hatalmas érzelmek rejtőznek mind szövegben, mind hangulatban. Ez vagy te?

Nos… Hogy én vagyok, vagy sem azt csak azok tudhatják igazán, akik közelről is ismernek. Tudom néha nehéz megérteni vagy azonosulni a gondolataimmal, mert elég komplex eszmefuttatásaim vannak, de úgy érzem, végtében pont ettől vagyunk azok akik. A hangulatokat és az érzelmeket illetően pedig próbálok minden dalt aszerint megírni, hogy a hallgató a lehető legjobban tudjon azonosulni az összképpel.
Vegyünk például egy mozifilmet; mikor a néző lát egy csodálatos képi világot.
Sokszor önmagában a vizuális megjelenés mit sem érne, ha nem lenne mögötte a megfelelő atmoszféra, amit a zene testesít meg. Én pont ugyanígy gondolkodom, csak az emberek képzelete a film, amihez igyekszem a potenciális érzelmeket kiváltani a megfelelő harmóniával. Mert mi is a zene?
A zene az egyik legfontosabb érzelmi kifejező eszközünk, vagyis egy nonverbális kommunikáció, amit mindig csak az ért meg aki ugyanabban az érzelmi állapotban van mint amiben a zene íródott, vagy abba szeretne kerülni.
Szemléltetésképp, vehetjük akár az új dalunkat is. (I Think I’m In Love Again)
Otthon egy komoly érzelmi törés után üldögéltem a szobában és bóklásztam a Youtube portálján, majd egyszer csak szembe kerültem egy dallal, ami arról szólt, hogy milyen szerelmesnek lenni. Hallgatva a zenét, körülbelül az utolsó hangjáig olyan folyamatok játszódtak le bennem, mintha én is az lennék, pedig még csak a közelében sem voltam a valós érzelmi vetületnek…
Nem voltam az, de egy pillanatig mégis újra átélhettem, érezhettem és ez remek érzés volt, amit szerettem volna ha másnak is átadhatok.

Bahlzack-ultra star records

Nyáron hazánkba látogat Bonnie. Terveztek esetleg közös fellépéseket? 

Igen, előre láthatólag idén nyáron landol Bonnie gépe a Liszt Ferenc repülőtéren, melyet annak a nagyszerű eseménynek, ill. eseménysorozatnak köszönhetünk, hogy létrejön az első közös turnénk idehaza. Első körben 8-10 célállomás van a tervekben, ami az egész országot lefedi majd. De erről majd a tavasz második felében adunk ki pontos közleményt.

Mi ez a minimal edit? Szerinted mennyire éri meg beállni a sorba?

Már vártam a kérdést. Mint azt láthatjuk, tombol kicsiny hazánkban a stílus, egy nem teljesen önmagához hű jegyekkel ellátott, tarkított formája, és többször találkoztam a kérdéssel miszerint:
„Te miért nem csinálsz ilyen zenéket?”
A válasz nagyon egyszerű… mert nem én vagyok, és – mint ahogy azt nem sokkal feljebb leírtam a zene az önkifejezésről szól számomra – nem tudom bezárni magam egy adott réteges – mindenki által használt – hangzáson belül, amit nem érzek magaménak. Sohasem követtem a divatot és mindig a belső iránytűmet követtem, talán pont ezért alakult ki az első kérdés is melyet feltettél. Úgy érzem a rengeteg masszív zeneírással töltött év után teljesen átszellemültem. Megváltoztak a célok, megváltozott a világ, és megváltoztam én is. Az pedig, hogy írtam egy effajta átiratot csak azt bizonyítja, hogy széles skálán mozgok, – mára talán egy olyan tudással, amivel büszkén helyt állhatok sok stíluson belül – és ha szeretném, bármikor beállhatnék a sorba, de nem teszem… …és mivel nem szeretek csak úgy a levegőbe beszélni, ezért felmutattam valamit, majd letettem az asztalra.

 

About the Author

Leave a Reply

*

captcha *